Some ylläpitää isopäästöistä elämäntapaa

Tuore tutkimusartikkeli mustuttaa että arkiset somekuvat ovat täynnä ilmastomerkityksiä. Kuviaan jakava ei ajattele ottavansa kantaa ilmastoon mutta ylläpitää isopäästöistä elämäntapaa.

Riikka Suominen
Riikka Suominen

--

kuva Ramon Kagie / Unsplash

Nykyinen normaalina pidetty pohjoismainen elämäntapa aiheuttaa suuret ilmastopäästöt. Sosiaalisessa mediassa tämä iso hiilijalanjälki tulee (tahtomattakin) näkyviin, kun julkaistaan kuvia grillipihveistä tai lomamatkan palmurannasta.

Tuore ruotsalainen tutkimusartikkeli Ilmastovastuuttomuus sosiaalisessa mediassa (oma suomennokseni) nostaa esiin että myös tällaiset sinänsä ilmastoa kommentoimattomat somepäivitykset ovat osa ilmastokeskustelua. Vaikka käyttäjä mielestään kuvaa vain arkeaan tai lomaansa, sisällöllä on ideologinen merkitys. Jos arki on isopäästöistä, sen jakaminen somessa antaa isopäästöiselle elämäntavalle näkyvyytttä ja siten ylläpitää nykyisiä fossiilisia rakenteita, sanoo artikelin kirjoittanut viestinnän professori Peter Berglez.

Sosiaalisessa mediassa neuvotellaan koko ajan siitä mikä on haluttavaa ja mikä normaalia. Esimerkiksi kaukomatkailuun on perinteisesti liitetty kosmopoliitti elämäntapa ja eliittiin kuuluminen. Tämä heijastuu yhä intoon jakaa matkakokemuksiaan somessa.

Tutkijoiden Peter Berlezin ja Ulrika Olaussoni näkemys on että iso osa somenkäyttäjistä sivuuttaa ilmaston ja jatkaa elämää kuten ennenkin. Samalla nämä käyttäjät ylläpitävät “fossiilipohjaista” ideologiaa.

Esimerkiksi lomakuva Malediiveilta on kaunis kuva rannasta mutta myös todiste suurista hiilipäästöistä (lentomatka) ja kestämättömästä matkailusta. Samalla somen tykkäykset ja ihastelevat kommentit antavat oikeutusta päästöille. On korkea kynnys sellaisessa ympäristössä nostaa esiin matkan ympäristöongelmat.

Aiemmin sosiaalisen median tutkimus on käsitellyt ilmastoa lähinnä positiivisen kautta, kuten somessa jaettuja vinkkejä kestävään elämäntapaan. Esimerkiksi Niina Uusitalo Tampereen yliopistosta tutkii millaista estetiikkaa Instagram-kuvissa liittyy ilmastonmuutokseen.

Berglez sanoo artikkelin saaneen toisilta tutkijoilta kritiikkiä siitä että siinä sysätään liikaa vastuuta yksilöille. Berglezin mielestä ei pidä sivuuttaa miten oma toiminta vaikuttaa ilmastoon.

“On helpompi osoittaa ilkeitä suuryrityksiä kuin myöntää että ilmastokysymys liittyy myös meidän arkeemme.”

Hänestä vastuuta on sekä yksilöillä että rakenteilla.

“Ilmastolainsäädäntö legitimoidaan sillä että me yksilöt kannamme oman vastuumme.”

--

--

Helsinki based writer and climate activist. My first novel Suhteellisen vapaata is out now (Otava)